Podľa Predsedníctva ZMOS sú problémy s výškou daní z nehnuteľností výnimočné

25.10.2005 Celý región

Tatranská Štrba 25. októbra (TASR) - Problémy s výškou daní z nehnuteľností považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za výnimočné. Podľa predbežných ...
Tatranská Štrba 25. októbra (TASR) - Problémy s výškou daní z nehnuteľností považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za výnimočné. Podľa predbežných údajov sa iba trinástim sídlam zvýšil výnos oproti vlaňajšku viac ako päťnásobne, preto dnešné Predsedníctvo ZMOS v Tatranskej Štrbe označilo za neprípustné riešiť ich novelou zákona.

S pripomienkami k novele zákona o miestnych daniach, ktorú v súčasnosti prerokáva Národná rada SR, sa obrátil ZMOS na všetkých jej poslancov. Zásadným problémom ostáva limitovanie hornej hranice sadzby dane z nehnuteľností, pretože jej uvoľnenie bolo jedným z hlavných princípov nového prístupu k miestnym daniam, ktorý vstúpil do platnosti v januári 2005. Chýbajú teda údaje o skutočnom vývoji za celý kalendárny rok. Okrem toho novela môže ovplyvniť všetkých približne 2900 sídiel na Slovensku.
Ako ďalej informovala hovorkyňa ZMOS Oľga Gáfriková, mestám a obciam ako zriaďovateľom škôl naďalej chýbajú financie na pokrytie zvýšených miezd pedagogických pracovníkov. Preto ZMOS ako reprezentant samospráv pokračuje vo vyjednávaní s ministerstvom školstva.
 

Vyberte región

mark